BEZA PAVLOVA 2 SZT
SKŁADNIKI
1,5 szkl białek
3 szkl cukru (drobny)
sok z pół cytryny
1,5 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka kartoflanki
Na górę tortusok z pół cytryny
1,5 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka kartoflanki
śmietana 30 %
2 łyżki cukru pudru
owoce
mascarpone małe opakowanie
WYKONANIE
Miska w której będziemy ubijać białka musi być sucha.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z szczyptą soli, dodając powoli cukier i cukier trzcinowy. Następnie dodajemy sok z cytryny, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mączkę ziemniaczaną( można mieszać łyżką) Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem, formujemy bezę( wcześniej na papierze można odrysować okrąg, będzie łatwiej) Pieczemy 10 minut w tem 150 stopni, następnie w tem 135 stopni przez 1,5 godziny, ja piekę z termoobiegiem. Po upieczeniu suszę bezę w piekarniku do następnego dnia. Następnie ubijam śmietanę 30 % dodając 2 łyżki cukru pudru, można dodać mascarpone i dekoruję owocami.
.
Komentarze
Prześlij komentarz