CHLEB PSZENNO ORKISZOWY
200 g mąki orkiszowej
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży lub 40 g świeżych
300 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju lub oliwy
1 łyżeczka miodu
70 g ziaren słonecznika (słonecznika, siemienia, sezamu) z czego 20 g użyjemy na górę chleba
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do miski wsypujemy mąki, suche drożdże, sól. Dodajemy miód, wodę i olej całość wyrabiamy w robocie z końcówką do ciasta. Na sam koniec dodajemy ziarna. Formę do ciasta smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą lub płatkami owsianymi. Gotowe ciasto wkładamy do keksówki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz. po tym czasie górę smarujemy jajkiem z mlekiem i posypujemy resztę ziaren około 20 g. Wyrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 min. w tem. 200 stopni, góra dół
Jeżeli użyjemy drożdży świeżych to postępujemy tak samo, kruszymy je do mąki.
Komentarze
Prześlij komentarz