GOŁĄBKI W KAPUŚCIE
SKŁADNIKI
1 kg mielonego
1 cebula
1/2 woreczka ugotowanego ryżu
2 jaja
pieprz, sól, majeranek, wegeta
ziele, liść laurowy
pieprz w ziarnkach kilka sztuk
pietruszka zielona 1/2 pęczka
kapusta włoska
przecier pomidorowy
2 szkl wody
1 łyżka cukru
olej do smażenia
WYKONANIE
Liście kapusty parzymy. Mięso wyrabiamy tak jak na klopsy mielone, czyli dodajemy jaja, ugotowany ryż, pokrojoną w kostkę cebulę, pietruszkę i doprawiamy do smaku. Zawijamy w liść kapusty i podsmażamy na patelni, następnie układamy w naczyniu. Przecier pomidorowy jeden słoiczek mieszamy z wodą około 2 szkl, dodajemy 1 łyżkę cukru, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach i zalewamy tym gołąbki. Wstawiamy do piekarnika na około 1 godz, góra-dół i pieczemy w tem 180 stopni.
1 kg mielonego
1 cebula
1/2 woreczka ugotowanego ryżu
2 jaja
pieprz, sól, majeranek, wegeta
ziele, liść laurowy
pieprz w ziarnkach kilka sztuk
pietruszka zielona 1/2 pęczka
kapusta włoska
przecier pomidorowy
2 szkl wody
1 łyżka cukru
olej do smażenia
WYKONANIE
Liście kapusty parzymy. Mięso wyrabiamy tak jak na klopsy mielone, czyli dodajemy jaja, ugotowany ryż, pokrojoną w kostkę cebulę, pietruszkę i doprawiamy do smaku. Zawijamy w liść kapusty i podsmażamy na patelni, następnie układamy w naczyniu. Przecier pomidorowy jeden słoiczek mieszamy z wodą około 2 szkl, dodajemy 1 łyżkę cukru, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach i zalewamy tym gołąbki. Wstawiamy do piekarnika na około 1 godz, góra-dół i pieczemy w tem 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz