MLECZNA CHAŁKA Z MAKIEM 2 SZT LUB 1 DUŻA




SKŁADNIKI

500 g mąki +2 łyżki do zaczynu
30 g drożdży
3/4 szkl ciepłego mleka
5 łyżek cukru
1/2 kostki rozpuszczonego masła (100 g)
2 całe jaja
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 jajko roztrzepane do posmarowania bułek przed pieczeniem

SPOSÓB WYKONANIA

Przygotowujemy zaczyn :drożdże, 1 łyżkę cukru, 4 łyżki mleka, 2 łyżki mąki mieszamy i zostawiamy na 15 min.
Mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy całe jajko, olej, roztopione masło, mleko, przygotowany wcześniej rozczyn i wyrabiamy.( ja wrzucam do robota i wyrabiam na gładką masę)
Gotowe ciasto zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 min,.
Ciasto dzielimy na 2 części tworząc chałki, odstawiamy na kolejne 15 min. Następnie smarujemy  roztrzepanym jajem, posypujemy makiem i wkładamy do pieca na około 20-25 min w tem 190 stopni góra dół
Jak wykonać chałkę: Ciasto dzielimy na 3 ruloniki i pleciemy jak warkocz.

Komentarze

Popularne posty