SERNIK NA ZIMNO
Dół sernika
1 opakowanie biszkoptów
1 kg sera mielonego w wiaderku
2 galaretki cytrynowe, agrestowe lub winogronowe
0,5 l gorącej wody
3 łyżki cukru pudru
300 ml schłodzonej śmietany 30 %
Góra sernika
2 galaretki winogronowe
0,5 l gorącej wody
owoce
WYKONANIE
Na dno tortownicy układamy biszkopty. Następnie robimy masę serową: 2 galaretki rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do naczynia wkładamy ser, cukier puder i przestudzoną galaretkę miksujemy.( galaretka musi być zimna)Następnie dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy łyżką(nie miksujemy) Masę serową wlewamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki do stężenia. Ponownie rozpuszczamy 2 galaretki w 0,5 l gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.Gdy masa stężeje układamy owoce i zalewamy przestudzoną galaretką. Całość wkładamy do lodówki do stężenia.
Komentarze
Prześlij komentarz