BABKA Z TWAROGIEM I BORÓWKAMI
250 g mąki
3/4 szkl cukru
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
Masa serowa
200 g twarogu
1 łyżka cukru
1 żółtko
2 łyżki śmietany gęstej 18 %
100 g borówek, jagód
100 g borówek, jagód
WYKONANIE
Do miski wsypujemy 250 g maki, 3/4 szkl cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. W drugiej misce łączymy 2 jaja, 1 szkl mleka, 1/2 szkl oleju. Do suchych składników dodajemy mokre, delikatnie mieszając. Ciasto dzielmy na 2 części i do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Następnie przygotowujemy masę serową z 200 g twarogu( może być z kostki lub mielony z wiaderka) 1 łyżeczka cukru , 1 żółtko, 2 łyżki śmietany gęstej 18 % wszystko razem ucieramy(ja dukam widelcem) Do wysmarowanej formy wkładamy ciasto na przemian, raz jasne raz ciemne. Owoce obtaczamy w mące i układamy na ciasto. Na górę ciasta układamy masę serową mieszając wykałaczką ( tylko do połowy babki) Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w tem 180 stopni, góra dół, około 45 min.
Do miski wsypujemy 250 g maki, 3/4 szkl cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. W drugiej misce łączymy 2 jaja, 1 szkl mleka, 1/2 szkl oleju. Do suchych składników dodajemy mokre, delikatnie mieszając. Ciasto dzielmy na 2 części i do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Następnie przygotowujemy masę serową z 200 g twarogu( może być z kostki lub mielony z wiaderka) 1 łyżeczka cukru , 1 żółtko, 2 łyżki śmietany gęstej 18 % wszystko razem ucieramy(ja dukam widelcem) Do wysmarowanej formy wkładamy ciasto na przemian, raz jasne raz ciemne. Owoce obtaczamy w mące i układamy na ciasto. Na górę ciasta układamy masę serową mieszając wykałaczką ( tylko do połowy babki) Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w tem 180 stopni, góra dół, około 45 min.
Komentarze
Prześlij komentarz