BEZA BEZIKI
SKŁADNIKI
8 białek
szczypta soli
szczypta soli
40 dkg cukru (drobny)
sok z pół cytryny lub 1 łyżka octu
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka kartoflanki
WYKONANIEsok z pół cytryny lub 1 łyżka octu
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka kartoflanki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z szczyptą soli, dodając powoli cukier i cukier trzcinowy. Następnie dodajemy sok z cytryny, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mączkę ziemniaczaną( można mieszać łyżką) Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem, formujemy bezę( wcześniej na papierze można odrysować okrąg, będzie łatwiej) lub mniejsze beziki. Pieczemy 10 minut w tem 150 stopni, następnie w tem 135 stopni przez 1,5 godziny, ja piekę z termoobiegiem. Po upieczeniu suszę bezę w piekarniku do następnego dnia. Z tej porcji wyszło mi 12 szt małych bezików ( okrąg wielkości kubka) i 1 duża beza. Pamiętajcie, miska w której będziecie ubijać białka musi być sucha. Jeżeli chcecie zrobić deser, należy ubić śmietanę 30 % z 2 łyżkami cukru pudru, można dodać mascarpone i owoce.
.
Komentarze
Prześlij komentarz