BISZKOPT Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI
Na dół ciasta
5 jaj
szczypta soli
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl mąki
1/2 szkl mączki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
śmietana 30 % lub 36 % około 500 ml
1 galaretka
1/2 szkl wody
Na górę ciasta
3 galaretki
4 szkl gorąca woda
truskawki
WYKONANIE
Jajka w tem pokojowej oddzielamy od żółtek i ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy cały czas miksując. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy na jednolitą masę. Mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia mieszamy razem i dodajemy do ubitej masy miksując na małych obrotach. Gotową masę przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w tem 170 stopni przez około 30-35 min góra-dół
Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno i miksujemy z 1 przestudzoną galaretką ( rozpuszczoną w 1/3 szkl gorącej wody) Gotowy krem przekładamy na biszkopt, układamy owoce i polewamy przestudzoną galaretką. (3 Galaretki rozpuszczamy w 4 szkl gorącej wody ) Całość chłodzimy w lodówce do stężenia galaretki.
Komentarze
Prześlij komentarz