BUŁKI PSZENNO - ŻYTNIE ZE SŁONECZNIKIEM




SKŁADNIKI

250 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej
25 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
250 ml wody
5 łyżek oleju
2 łyżki nasion słonecznika

SPOSÓB WYKONANIA

Do miski wsypujemy obie mąki, kruszymy 25 g drożdży, dodajemy łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę soli, 5 łyżek oleju, 250 ml wody.  Całość wyrabiamy w robocie z hakiem do ciasta (można ręcznie  ale szybko)Na sam koniec dodajemy 2 łyżki nasion słonecznika. Wyrabiamy kulkę i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8-10 części, formujemy bułeczki i układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Bułki posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 min, nacinamy tępą stroną noża. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy około 20 min do zarumienienia, góra-dół

Komentarze

Popularne posty