CHLEB PEŁNOZIARNISTY Z DYNIĄ
SKŁADNIKI
250 g mąki razowej żytniej
150 g mąki pszennej
100 g orkiszowej
80 g pestek dyni
40 g słonecznika
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
25 g drożdży
500 ml letniej wody
Do formy
ziarna do posypania formy np. otręby
Z podanej ilości wody odjąć 1/2 szkl, w kruszyć drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie pracować
Następnie do dużej miski wsypujemy wszystkie mąki, ziarna słonecznika i dyni, sól. Mieszamy składniki, dodajemy rozczyn i resztę wody( ja wyrabiam w robocie). Ciasto będzie dosyć luźne i kleiste należy przykryć szmatką i odstawić na 25 min do wyrośnięcia. Keksówkę smarujemy olejem i posypujemy otrębami. Podrośnięte ciasto wkładamy do formy, górę chleba smarujemy olejem i odstawiamy na kolejne 20 min. Gotowe wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy około 50 min, góra dół. Po upieczeniu studzimy na raszce.
Komentarze
Prześlij komentarz