CIASTECZKA TWAROGOWE GĘSIE ŁAPKI







SKŁADNIKI

200 g zimnego lub mrożonego masła
200 g mielonego twarogu
2 szkl mąki
2 żółtka
2 łyżki wody
cukier do obtaczania ciasteczek


WYKONANIE

Do miski wsypujemy mąkę, mielony twaróg, tarte na tarce na dużych oczkach masło, 2 żółtka i 2 łyżki wody, wyrabiamy w robocie lub ręcznie. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i chłodzimy w  lodówce około 1 godz.. Następnie ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy kubkiem lub szklanką kółka o średnicy około 7-8 cm. Do miski wsypujemy 3/4 szkl cukru. Gotowe krążki obtaczamy z każdej strony w cukrze i składamy na połowę i jeszcze raz na połowę i dobrze dociskamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w tem. 170 stopni ja piekę góra dół około 30 min


Komentarze

Popularne posty