FALE DUNAJU
Na ciasto
250 g masła roślinnego lub masła ( tem pokojowa)
1 szkl cukru
6 żółtek
6 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
6 ubitych białek
2 szkl mąki przez sito
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Na krem
250 masła lub masła roślinnego ( tem pokojowa)
400 ml mleka
2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru
2 łyżki mąki
około 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1/2 szkl cukru
1 kieliszek wódki
wiśnie bez pestek ( mały słoik )
1 gorzka czekolada
1/3 kostki palmy z Kruszwicy
WYKONANIE
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Masło roślinne, cukier i żółtka ucieramy, dodajemy śmietanę, mąkę, sól, proszek do pieczenia.Wszystko razem miksujemy, na sam koniec dodajemy pianę z ubitych wcześniej białek ( ja mieszam łyżką) Ciasto dzielimy na 2 część, jedną wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem a do drugiej dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy. Kakaową masę wykładamy delikatnie na część białą w trzech rzędach i na nich układamy wydrylowane wiśnie. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 min (do suchego patyczka) w tem 180 stopni góra dół
Krem
W 3/4 szkl zimnego mleka rozpuszczamy 2 budynie i cukier a resztę mleka gotujemy. Gdy mleko się zagotuję wlewamy budyń z cukrem, energicznie mieszając( żeby nie było grudek)Jak budyń zgęstnieje dodajemy 1 -2 łyżki mąki ciągle mieszając. Całość musimy przegotować. Budyń studzimy i miksujemy z masłem lub z masłem roślinnym, dodając około 1/2 łyżeczki kwasku i kieliszek alkoholu. Krem budyniowy wykładamy na przestudzone ciasto i kiedy stężeje polewamy letnią roztopioną czekoladą (całą tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczam z palmą około 1/3 kostki, nie możemy zagotować)Całość chłodzimy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz