JAGODZIANKI


SKŁADNIKI NA 16 SZTUK

500 g mąki pszennej
45 g świeżych drożdży
szklanka ciepłego mleka (250 ml)
1 jajko 
4 żółtka
150 g cukru pudru
szczypta soli
100 g rozpuszczonego masła
jagody około 300 g
żółtko do posmarowania bułek

WYKONANIE

Drożdże kruszymy do miski dodając 1 łyżkę cukru,1 łyżkę mąki i 1/2 szkl mleka. Mieszamy i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. 
1 całe jajko, 4 żółtka i cukier ubijamy mikserem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, mleko i ubite jaja z cukrem oraz rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy ( ja używam robota)jeżeli ręcznie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodzić od ręki.Odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce. Następnie z ciasta robimy wałek i dzielimy na 16 części. Każdą część płaszczymy na dłoni  i układamy jagody około 2 łyżeczki. Brzegi mocno kleimy, ( tak jak na pierogi) formujemy podłużne bułeczki i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem łączeniem do dołu. Układamy po 8 bułeczek w odstępach. Odstawiamy na około 20 min,. Górę smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C i pieczemy około 18 min góra dół. Po upieczeniu studzimy na kratce i polewamy lukrem, czekoladą.


Komentarze

Popularne posty