ROLADA BEZOWA Z MALINAMI
6 białek
szczypta soli
3/4 szklanki drobnego cukru
1 łyżka octu winnego
1, 5 łyżki mączki ziemniaczanej
Krem
330 ml śmietana kremówka
250 mascarpone
150 g maliny
3 łyżki dżem malinowy
WYKONANIE
Białka ubijamy z solą na pianę, dodając powoli cukier ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy ocet i mączkę ziemniaczaną i mieszamy na małych obrotach lub łyżką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 22-25 min z termoobiegiem w tem 160 stopni. W tym czasie ubijamy śmietanę i mieszamy z mascarpone. Gotową beze wyjmujemy z piekarnika, odwracamy, przekładamy na świeży papier do pieczenia a stary z góry zdejmujemy. Gdy beza przestygnie nakładamy krem i układamy maliny i dżem. Roladę zwijamy ( zaczynamy od dłuższego brzegu) i układamy łączeniem do dołu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, można ozdobić owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz