BISZKOPT CZEKOLADOWY



SKŁADNIKI TORTOWNICA 20-24 CM

5 dużych całych jaj
3/4 szkl cukru
5 łyżek zimnej wody
130  g mąki
40 g kakao

WYKONANIE

Do miski wbijamy całe jaja i wsypujemy cukier, miksując na najwyższych obrotach przez 15 min. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy 5 łyżek zimnej wody. W drugiej misce łączymy suche składniki, mąkę i kakao. Do ubitych jaj dodajemy  suche składniki przesiewając je przez sito i mieszając delikatnie szpatułką, bądź drewnianą łyżką( nie miksujemy)
Gotową masę przelewamy na tortownicę wyłożoną papierem (tylko dno wykładamy papierem, boków nie smarujemy) i wkładamy do nagrzanego piekarnika 165 stopni i pieczemy przez około 45 min  góra dół, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystudzenia  na 15 min w tortownicy, i wyjmujemy go z blaszki. Biszkopt jest puszysty i delikatny bez proszku do pieczenia

Komentarze

Popularne posty