BISZKOPT CZEKOLADOWY
SKŁADNIKI TORTOWNICA 20-24 CM
5 dużych całych jaj
3/4 szkl cukru
5 łyżek zimnej wody
130 g mąki
40 g kakao
WYKONANIE
Do miski wbijamy całe jaja i wsypujemy cukier, miksując na najwyższych obrotach przez 15 min. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy 5 łyżek zimnej wody. W drugiej misce łączymy suche składniki, mąkę i kakao. Do ubitych jaj dodajemy suche składniki przesiewając je przez sito i mieszając delikatnie szpatułką, bądź drewnianą łyżką( nie miksujemy)
Gotową masę przelewamy na tortownicę wyłożoną papierem (tylko dno wykładamy papierem, boków nie smarujemy) i wkładamy do nagrzanego piekarnika 165 stopni i pieczemy przez około 45 min góra dół, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystudzenia na 15 min w tortownicy, i wyjmujemy go z blaszki. Biszkopt jest puszysty i delikatny bez proszku do pieczenia
Komentarze
Prześlij komentarz