PTYSIE EKLERY Z MASĄ BUDYNIOWĄ
EKLERY LUB PTYSIE OKOŁO 30 SZTUK
Składniki na ciasto
2 szkl wody
2 szkl mąki
200 g masła
szczypta soli
8 jaj
Składniki na masę budyniową
2 szkl mleka
2 budynie waniliowe
200 g masła
4 łyżki cukru
Składniki na polewę
1 gorzka czekolada
1/4 szkl mleka lub słodkiej śmietany
WYKONANIE
W garnku gotujemy wodę z szczyptą soli, dodajemy masło i gotujemy. Następnie zmniejszmy ogień i dodajemy mąkę energicznie mieszając. Ciasto powinno odchodzić od garnka. Masę zostawiamy do wystudzenia. Zimne ciasto wkładamy do miski i miksujemy dodając kolejno jajka. Ciasto powinno być gładkie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Do rękawa cukierniczego wkładamy ciasto i formujemy eklerki (tak około 2 cm szerokie i 7 cm długie) układając na blaszce. Gotowe wkładamy do piekarnika i pieczemy góra dół przez około 20 min.
Masa budyniowa
Z 2 szklanek mleka odlewamy 0,5 szkl i rozrabiamy budyń. Resztę mleka gotujemy dodając cukier. Następnie wlewamy budyń energicznie mieszając, gotowy zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło wkładamy do misy miksera i miksujemy dodając po łyżce zimny budyń. Masa jest gotowa do przełożenia eklerów, ptysi.
Czekoladę wrzucamy do gorącego mleka, mieszamy i smarujemy eklery.
Komentarze
Prześlij komentarz