PTYSIE EKLERY Z MASĄ BUDYNIOWĄ




EKLERY LUB PTYSIE OKOŁO 30 SZTUK

Składniki na ciasto

2 szkl wody
2 szkl mąki
200 g masła
szczypta soli
8 jaj

Składniki na masę budyniową

2 szkl mleka
2 budynie waniliowe
200 g masła
4 łyżki cukru


Składniki na polewę

1 gorzka czekolada
1/4 szkl mleka lub słodkiej śmietany


WYKONANIE

W garnku gotujemy wodę z szczyptą soli, dodajemy masło i gotujemy. Następnie zmniejszmy ogień i dodajemy mąkę energicznie mieszając. Ciasto powinno odchodzić od garnka. Masę zostawiamy do wystudzenia. Zimne ciasto wkładamy do miski i miksujemy dodając kolejno jajka. Ciasto powinno być gładkie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Do rękawa cukierniczego wkładamy ciasto i formujemy eklerki (tak około 2 cm szerokie i 7 cm długie) układając na blaszce. Gotowe wkładamy do piekarnika i pieczemy góra dół przez około 20 min.

Masa budyniowa
Z 2 szklanek mleka odlewamy 0,5 szkl i rozrabiamy budyń. Resztę mleka gotujemy dodając cukier. Następnie wlewamy budyń energicznie mieszając, gotowy zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło wkładamy do misy miksera i miksujemy dodając po łyżce zimny budyń. Masa jest gotowa do przełożenia eklerów, ptysi.

Czekoladę wrzucamy do gorącego mleka, mieszamy i smarujemy eklery.

Komentarze

Popularne posty