ŚLIMACZKI Z POWIDŁAMI



SKŁADNIKI

500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
130 g gęstej śmietany
1/2 szkl cukru
2 żółtka



Dodatkowo
białko do posmarowania ślimaczków
powidła lub gęsty dżem
cukier do posypania  ciastek
płatki migdałów

WYKONANIE

Ja wszystko robiłam w robocie czyli dodałam wszystkie składniki i chwilę wyrabiałam. Jeżeli nie macie robota możecie mąkę przełożyć na stolnicę, dodać posiekane masło, śmietanę, żółtka, cukier i proszek i chwilę wyrabiać. Następnie zagniatamy ciasto formując kulę, owijamy folią i chłodzimy w lodówce około 30 min. Gotowe ciasto wałkujemy na prostokąt grubości około 5 mm i smarujemy powidłami i posypujemy płatkami migdałów. Ciasto zwijamy w rulon i tniemy na małe kawałki około 3 cm. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni i pieczemy około 20-25 min góra dół



Komentarze

Popularne posty