ROGALIKI DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI


SKŁADNIKI

500 g mąki
200 ml śmietany 30 proc
40 g drożdży
4 łyżki cukru
250 g masła
szczypta soli

Nadzienie:powidła śliwkowe
Polewa : 1 szl cukru pudru i około 2 łyżki gorącej wody

WYKONANIE

Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże, dodać cukier, sól, śmietanę i pokrojone masło. Całość zagnieść ręcznie lub w robocie. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce około 40 min. Następnie dzielimy na 4 części i wałkujemy na okrąg, który dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy kawałek nakładamy powidła około 1 lub 1/2 łyżeczki i zawijamy w rogale. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w tem 190 stopni około 18-20 min góra dół. Przestudzone rogale polewamy lukrem.

Komentarze

Popularne posty