SERNIK KRÓLEWSKI
SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLASZKĘ
CIASTO KAKAOWE
5 żółtek ( białka odkładamy na później)
1 szkl cukru
300 g masła
3,5 szkl mąki
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietany 12 lub 18 proc
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA
twaróg około 1,2 kg (nie miele twarogu, tylko kruszę)
5 jaj
1 szkl cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g
250 g masła
WYKONANIE MASA CIEMNA
Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, proszek, wszystko mieszamy. Dodajemy żółtka, śmietanę i pokrojone na kawałki masło całość zagniatamy.( ja wszystko wyrabiam w robocie) Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną wykładamy blaszkę i odstawiamy( blaszkę przed wyłożeniem ciasta smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą)
WYKONANIE MASY SEROWEJ
Białka oddzielamy od żółtek i dokładamy do tych 5 co nam zostały z ciasta. Następnie do miski wkładamy masło w tem pokojowej i wsypujemy cukier całość ucieram, dodając żółtka, twaróg i budynie w proszku. Całość miksujemy na gęstą masę. Na sam koniec ubijamy białka z odrobiną soli(razem mamy 10 białek) Ubite białka delikatnie mieszamy z masą serową i wykładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej ciastem. Z lodówki wyciągamy drugą część ciasta i ścieramy na tarce bezpośrednio na masę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy 1 godz i 15 min góra-dół. Gdy ciasto wystygnie możemy posypać cukrem pudrem lub polać białą czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz