TORT CAPPUCCINO
5 dużych całych jaj
3/4 szkl cukru
5 łyżek zimnej wody
130 g mąki
40 g kakao
WYKONANIE
Do miski wbijamy całe jaja i wsypujemy cukier, miksując na najwyższych obrotach przez 15 min. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy 5 łyżek zimnej wody. W drugiej misce łączymy suche składniki, mąkę i kakao. Do ubitych jaj dodajemy suche składniki przesiewając je przez sito i mieszając delikatnie szpatułką, bądź drewnianą łyżką( nie miksujemy)
Gotową masę przelewamy na tortownicę wyłożoną papierem (tylko dno wykładamy papierem, boków nie smarujemy) i wkładamy do nagrzanego piekarnika 165 stopni i pieczemy przez około 45 min góra dół, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystudzenia na 15 min w tortownicy, i wyjmujemy go z blaszki. Biszkopt jest puszysty i delikatny bez proszku do pieczenia
3 śmietany 30 % może być 36 %( opakowanie po 330 ml)
fix do śmietany 2 szt
2 łyżki cukru pudru
kawa cappuccino w proszku o smaku czekolady
dżem porzeczkowy około 1/2 słoika
krem czekoladowy 3/4 opakowania może być nutella
WYKONANIE KREMU
Śmietany ubić na sztywno dodając cukier puder i fix. Następnie dodać kawę cappuccino w proszku tak około 1/2 opakowania ( ilość kawy dodać do smaku ) wszystko razem wymieszać
SKŁADANIE TORTU
Biszkopt przekroić na 3 części, na pierwszą warstwę ułożyć krem czekoladowy, dżem porzeczkowy i śmietanę. Przykryć kolejnym biszkoptem , nałożyć śmietanę i kolejny na górę równiez śmietanę. Boki można przesmarować śmietaną. Ja posypałam startą gorzką czekoladą i ozdobiłam owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz