BEZA DAQUAS (DAKŁAS) DACQUOISE
1,5 szkl białek
3 szkl cukru (drobny)
sok z pół cytryny
1,5 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka kartoflanki (mączki ziemniaczanej)
Kremsok z pół cytryny
1,5 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka kartoflanki (mączki ziemniaczanej)
śmietana 30 % lub 36 % około 500 ml
mascarpone małe opakowanie około 250 g
150 g kajmaku
10 szt suszonych daktyli
10 dkg orzechów włoskich pokrojonych
1 łyżeczka kakao
WYKONANIE
Miska w której będziemy ubijać białka musi być sucha.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z szczyptą soli, dodając powoli cukier i cukier trzcinowy. Następnie dodajemy sok z cytryny, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mączkę ziemniaczaną( można mieszać łyżką) Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem, formujemy bezy ( wcześniej na papierze można odrysować okrąg, będzie łatwiej) Pieczemy 10 minut w tem 150 stopni, następnie w tem 135 stopni przez 1,5 godziny, ja piekę z termoobiegiem. Po upieczeniu suszę bezę w piekarniku do następnego dnia. Następnie ubijam śmietanę 30 % i dodaje mascarpone i 1/2 puszki kajmaku tak około 150 g . Wszystko razem miksuje, płyty bezowe przekładam kremem i dodaje pokrojone daktyle i orzechy. Górę tortu posypuję kakao i dekoruję bakaliami.
Komentarze
Prześlij komentarz