CIASTO WUZETKA WZ
SKŁADNIKI TORTOWNICA 20-24 CM
5 dużych całych jaj
3/4 szkl cukru
5 łyżek zimnej wody
130 g mąki
40 g kakao
5 łyżek dżemu porzeczkowego
5 łyżek kajmaku
Krem
330 ml śmietany 30 proc
małe mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Polewa
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
10 łyżek mleka lub śmietany 30 proc
WYKONANIE
Do miski wbijamy całe jaja i wsypujemy cukier, miksując na najwyższych obrotach przez 15 min. (ważne żeby ubijać 15 min nie krócej) Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy 5 łyżek zimnej wody. W drugiej misce łączymy suche składniki, mąkę i kakao. Do ubitych jaj dodajemy suche składniki przesiewając je przez sito i mieszając delikatnie szpatułką, bądź drewnianą łyżką( nie miksujemy)
Gotową masę przelewamy na tortownicę wyłożoną papierem (tylko dno wykładamy papierem, boków nie smarujemy) i wkładamy do nagrzanego piekarnika 165 stopni i pieczemy przez około 45 min góra dół, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystudzenia na 15 min w tortownicy i wyjmujemy go z blaszki. Przestudzony biszkopt dzielimy na 3 części, na pierwszą nakładamy kajmak, dżem porzeczkowy i śmietanę a na kolejny tylko śmietanę. Na górę ciasta wylewamy polewę. Całość chłodzimy w lodówce. Ciasto bez proszku do pieczenia.
Przygotowanie: polewy 1 czekoladę gorzką i 1 czekoladę mleczną rozpuszczamy na małym ogniu z mlekiem lub śmietanką i polewamy ciasto.
Przygotowanie kremu: śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder, mascarpone.Wszystko razem miksujemy i przekładamy ciasto.

Komentarze
Prześlij komentarz