BUŁKI PSZENNE
SKŁADNIKI
500 g mąki pszennej
25 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
250 ml wody
5 łyżek oleju
SPOSÓB WYKONANIA
Do miski wsypujemy 0,5 kg mąki, kruszymy 25 g drożdży, dodajemy łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę soli, 5 łyżek oleju, 250 ml wody. Całość wyrabiamy w robocie z hakiem do ciasta (można ręcznie ale szybko)wyrabiamy kulkę i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8-10 części, formujemy bułeczki i układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Bułki posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 min, nacinamy tępą stroną noża. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy około 20 min do zarumienienia, góra dół
Komentarze
Prześlij komentarz