BUŁKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ
SKŁADNIKI
500 g mąki
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml ciepłego mleka
1 łyżka soli
1 całe jajo
180 ml ciepłej wody
2 łyżki ciepłego oleju
składniki na farsz
400 g szpinaku ( ja miałam mrożony)
3 ząbki czosnku
3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
1/2 serka almette lub serek hochland
ser feta
SPOSÓB WYKONANIA
Do miski kruszymy 20 g drożdży, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 100 ml ciepłego mleka, mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy 50 g mąki (zrobi nam się gęste ciasto ale tak ma być) i odstawiamy tak na 20 min. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę mąki czyli 450 g, łyżkę soli, 180 ml ciepłej wody, 1 całe jajo, ja wszystko wyrabiam w mikserze dodając na sam koniec 2 łyżki ciepłego oleju. Wyrobione ciasto odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce. Gdy ciasto będzie gotowe dzielimy na 10-15 części i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy na kolejne 20 min. Następnie w każdej bułeczce robimy wgłębienie( miejsce na farsz) odwrotną stroną szklanki przyciskamy prawie do końca i nakładamy przestudzony farsz ( około 1 łyżka do bułeczki) i układamy fetę. Bułki smarujemy roztrzepanym jajem i pieczemy około 25 min w tem 190 stopni góra - dół
Przepis na farsz
Opakowanie szpinaku smażymy na patelni na masełku, dodając 3 ząbki posiekanego czosnku, sól pieprz do smaku, 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego. Możemy dodać serek almette lub hochland wszystko razem smażymy przez okło 10 min .
Komentarze
Prześlij komentarz