CHAŁKA Z KRUSZONKĄ CHALKA
SKŁADNIKI
500 g mąki pszennej
200 ml ciepłego mleka
25 g drożdży
4 łyżki cukru
4 łyżki rozpuszczonego masła
1 całe jajko + zółtko
1/2 łyżeczki soli
Składniki na kruszonkę
12 g kasi
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
1 jajko do posmarowania chałki
WYKONANIE
Wszystkie składniki wrzuciłam do robota ( nie robiłam zaczynu, drożdże w kruszyłam do mąki) i wyrobiłam ciasto. Gotowe przełożyłam do miski, nakryłam szmatką i odstawiłam do wyrośnięcia na około 1 godz. Gdy ciasto podwoiło objętość przełożyłam na stolnicę i podzieliłam na 2 części( gdyż robiłam 2 chałki) i formowałam długie wałki do warkocza. Ja formowałam po 3 wałki do każdej chałki, i zaplatałam tak jak warkocz. Gotowe chałki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem i odstawiłam na kolejne 30 min. Po tym czasie chałki posmarowałam jajkiem i posypałam kruszonką i włożyłam do nagrzanego piekarnika.Piekłam około 30 min w tem 180 stopni góra-dół
Wykonanie kruszonki :margarynę lub masło, cukier, mąkę ucieramy palcami tworząc kruszonkę.
Komentarze
Prześlij komentarz