CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z ZIARNAMI




SKŁADNIKI

250 g mąki razowej żytniej
250 g mąki pszennej
55 g siemienia lnianego
45 g słonecznika
15 g otrąb pszennych
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
25 g drożdży
500 ml letniej wody

Do wysmarowania formy
1 łyżka oleju
1 łyżka otrąb pszennych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z podanej ilości wody odjąć 1/2 szkl, w kruszyć drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie pracować
Następnie do dużej miski wsypujemy obie mąki, ziarna siemienia, słonecznika, otrąb, sól. Mieszamy składniki, dodajemy rozczyn i resztę wody.( ja wyrabiam w robocie). Ciasto będzie dosyć luźne i kleiste należy przykryć szmatką i odstawić na 25 min do wyrośnięcia. Keksówkę smarujemy olejem i posypujemy otrębami. Podrośnięte ciasto wkładamy do formy, górę chleba smarujemy olejem i odstawiamy na kolejne 20 min. Gotowe wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy około 50 min, góra dół Po upieczeniu studzimy na kratce.

Komentarze

Popularne posty