DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM DROZDZOWKA






SKŁADNIKI

500 g mąki
50 g drożdży
3/4 ciepłego mleka
3/4 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jaja
100 g masła (rozpuszczone)

500 g rabarbaru

Kruszonka
50 g zimnego masła
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru

Lukier
1 szkl cukru pudru
około 2 łyżki śmietany słodkiej lub wody



SPOSÓB WYKONANIA

50 g drożdży wkładam do miski, wsypuję 1,5 łyżki cukru i 1 łyżeczkę mąki, 4 łyżki ciepłego mleka wszystko razem mieszam i odstawiam na 15 min. w ciepłe miejsce.
Gdy rozczyn będzie gotowy wsypuję 500 g mąki, 3/4 szkl cukru, 1 cukier waniliowy. Następnie dodaję 100 g rozpuszczonego masła, 2 całe jaja, 3/4 szkl ciepłego mleka, całość wyrabiam w robocie. Gotowe ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem i odstawiam na 1 godz. Po tym czasie nakładam owoce, dżem. Górę posypuję kruszonką ( około 50 g zimnego masła siekam nożem, dodaję 4 łyżki mąki i 4 łyżki cukru wszystko razem ucieram palcami) Piekę w tem 180 stopni, góra-dół około 40 min. Lukier: 1 szkl cukru pudru i na oko około 2 łyżek śmietany słodkiej (może być woda) mieszamy i polewamy ciasto.


Komentarze

Popularne posty