PASZTET DROBIOWY
SKŁADNIKI
1 kg mięsa z kurczaka
1 kg wątróbki drobiowej
wegeta
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
ziele angielskie
około 1 l zimnego rosołu
3-4 łyżki bułki tartej
WYKONANIE
Mięso z kurczaka około 1 kg gotujemy w rosole z warzywami. Jak przestygnie obieramy i mielimy przez maszynkę. Następnie około 70 dkg do 1 kg wątróbki drobiowej parzymy (nie gotujemy) jak ostygnie również mielimy. Wszystko razem mieszamy, dodajemy do smaku wegety, soli, pieprzu, gałki muszkatołowej zetrzeć na tarce ( tak około 4 tarcia) i 4 ziarnka zmielonego ziela angielskiego. Około 0,5 l do 1 l zimnego rosołu wlewamy do pasztetu, mieszając dodajemy 3-4 łyżki bułki tartej. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy farsz i pieczemy około 1,5 godz w tem 180-200 stopni góra-dół.
Komentarze
Prześlij komentarz