PIEROGI Z SEREM
SKŁADNIKI
1 kg mąki +mąka do podsypania
2 szkl gorącej wody
2 szkl mleka
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz do pierogów
twaróg około 1 kg
3 żółtka
1 całe jajko
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
Wszystkie produkty ucieramy i powstaje farsz
WYKONANIE
Wszystkie produkty wrzuciłam do robota(mąka, sól, woda, mleko) i zrobiłam ciasto. Następnie gotowe ciasto(dość klejące)przełożyłam na stolnice i wyrabiałam ciasto podsypując mąką, aż przestało się kleić. Ciasto wałkujemy na okrąg wycinając szklanką koła i układamy twaróg, mocno kleimy tworząc pierożki. W garnku gotujemy wodę, dodajemy szczyptę soli i wrzucamy pierogi. Gotujemy po wypłynięciu pieroga na górę około 5 min
Komentarze
Prześlij komentarz