PSZENNO- ŻYTNI CHLEB CZOSNKOWY
SKŁADNIKI
300 g mąki żytniej
300 g mąki pszennej
300 ml letniej wody
40 g drożdży
40 ml oleju
1 łyżka soli
szczypta cukru
garść posiekanej pietruszki
WYKONANIE
Wszystkie składniki wkładamy do robota i wyrabiamy ciasto. Następnie odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 30 min. W tym czasie robimy farsz (masło ziołowe),którym smarujemy ciasto.
150 g masła
2 ząbki czosnku
pęczek zielonej pietruszki
1 mała cebula
1 garść kopru
1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy tworząc masło ziołowe( pietruszkę, cebulę kroimy a czosnek puszczamy przez praskę)
Gdy ciasto będzie gotowe wałkujemy na okrąg. Smarujemy masłem ziołowym, tniemy na paski i układamy w harmonijkę.Wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem.
Pieczemy około 30 min w tem 180 stopni góra-dół
Komentarze
Prześlij komentarz