ROGALE ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ




SKŁADNIKI

600 g mąki tortowej
30 g drożdży
1 szkl ciepłego mleka (250 ml)
3 łyżki cukru
120 g roztopionego masła
3 całe jaja
szczypta soli
1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem

WYKONANIE

Robimy rozczyn ( drożdże, 3 łyżki mleka, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki) odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min
Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy dokładnie ciasto (ja używam robota) można ręcznie i zostawiamy na około 20 min do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie gotowe dzielimy na 2 części, wałkujemy na okrąg i dzielimy na 8 części. Na każdą z nich nakładamy dżem, twaróg ( jak kto woli) i zwijamy tworząc rogaliki. Układamy na blaszce i odstawiamy na kolejne 20 min. Po tym czasie rogaliki smarujemy roztrzepanym jajem  i pieczemy w tem 180 stopni około 20-25 min, góra dół.


Komentarze

Popularne posty