ŻUREK NA 5 L WODY





SKŁADNIKI

6 lasek białej kiełbasy
3 średnie marchewki
1/2 selera
1/2 pietruszki
4 duże ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 cebulę
majeranek
pieprz, sól
ugotowane jaja
2 op. żurku w paczce
2 op. barszczu białego w paczce

WYKONANIE

Kiełbasę wrzucamy do gara i delikatnie gotujemy. Kiedy biała będzie sparzona, wyciągamy ją i kroimy w plastry. Do wody po kiełbasie wrzucamy warzywa i ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy do miękkości. Na patelni smażymy cebulę i pokrojoną białą kiełbasę. Wywar doprawiamy przyprawami i 2 ząbkami czosnku. Gdy warzywa będą miękkie, wrzucamy cebulę z kiełbasą. W osobnym naczyniu rozrabiamy żurek i barszcz z paczki, dodając 3/4 szkl zimnej wody.Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do gara cały czas mocno mieszając. Gotujemy jeszcze parę minut, dodajemy majeranek i ugotowane jajka.




Komentarze

Popularne posty