BEZY, BEZA, BEZIKI
8 białek
szczypta soli
szczypta soli
40 dkg cukru (drobny)
sok z pół cytryny lub 1 łyżka octu
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka kartoflanki
WYKONANIEsok z pół cytryny lub 1 łyżka octu
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka kartoflanki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z szczyptą soli, dodając powoli cukier i cukier trzcinowy. Następnie dodajemy sok z cytryny, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mączkę ziemniaczaną( można mieszać łyżką) Gdy białka będą ubite przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezy na blaszkę wyłożoną papierem. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut w tem 150 stopni, następnie 70 min w tem 135 stopni, ja piekę z termoobiegiem. Po upieczeniu suszę bezy w piekarniku do następnego dnia. Z tej porcji wyszło mi około 30 szt. Pamiętajcie, miska w której będziecie ubijać białka musi być sucha.
Komentarze
Prześlij komentarz