BEZY Z KREMEM KAWOWYM
8 białek
szczypta soli
szczypta soli
40 dkg cukru (drobny)
sok z pół cytryny lub 1 łyżka octu
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka kartoflanki
SKŁADNIKI NA MASA KAWOWA
200 g masła
3 jajka
5 łyżek cukru
1 łyżka kawy mielonej + kawa na górę do posypania bezy
WYKONANIEsok z pół cytryny lub 1 łyżka octu
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka kartoflanki
SKŁADNIKI NA MASA KAWOWA
200 g masła
3 jajka
5 łyżek cukru
1 łyżka kawy mielonej + kawa na górę do posypania bezy
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z szczyptą soli, dodając powoli cukier i cukier trzcinowy. Następnie dodajemy sok z cytryny, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mączkę ziemniaczaną( można mieszać łyżką) Gdy białka będą ubite przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezy na blaszkę wyłożoną papierem. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut w tem 150 stopni, następnie 70 min w tem 135 stopni, ja piekę z termoobiegiem. Po upieczeniu suszę bezy w piekarniku do następnego dnia. Z tej porcji wyszło mi około 30 szt. Pamiętajcie, miska w której będziecie ubijać białka musi być sucha.
MASA KAWOWA
Do szklanki wsypujemy 1 łyżkę kawy mielonej, zalewamy wrzątkiem około 20 ml i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie całe jajka z cukrem ubijamy mikserem na parze na puszystą masę, zdejmujemy z palnika i studzimy cały czas miksując. W osobnym garnku ucieramy miękkie masło. Do masła dodajemy ostudzone ubite jaja, i przestudzoną kawę z fusami cały czas miksując na najwyższych obrotach. Gotową masę przekładamy do rękawa i wyciskamy na połowę bezy i sklejamy drugą ( można dodać dżem truskawkowy). Górę bezy możemy posypać kawą. Chłodzimy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz