BISZKOPT BEZ PROSZKU DO PIECZENIA
SKŁADNIKI TORTOWNICA 20-24 CM
5 dużych całych jaj (temperatura pokojowa)
3/4 szkl cukru
5 łyżek zimnej wody
170 g mąki
WYKONANIE
Do miski wbijamy całe jaja i wsypujemy cukier, miksując na najwyższych obrotach przez 15 min. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy 5 łyżek zimnej wody. Do gotowej masy dodajemy mąkę przesiewając ją przez sito, mieszając delikatnie szpatułką, bądź drewnianą łyżką( nie miksujemy)
Gotową masę przelewamy na tortownicę wyłożoną papierem (tylko dno wykładamy papierem, boków nie smarujemy) i wkładamy do nagrzanego piekarnika 165 stopni i pieczemy przez około 45 min góra dół, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystudzenia na 15 min w tortownicy, i wyjmujemy go z blaszki. Biszkopt jest puszysty i delikatny bez proszku do pieczenia
Komentarze
Prześlij komentarz