ZUPA TAJSKA
SKŁADNIKI
1 pierś z kurczaka
3 boczniaki lub kilka pieczarek
1 łyżka cukru
przyprawa curry
przyprawa kurkuma
szczypta pieprzu cayenne
mieszanka chińska mrożona
1/2 puszki mlecza kokosowego
makaron ryżowy
WYKONANIE
Na patelni na oleju podsmażamy kurczaka pokrojonego w kostkę dodając przyprawy kurkumę, curry ja dodaję na oko myślę że tak około 1/2 paczki i szczyptę pieprzu cayenne. W garnku gotujemy wodę tak około 2,5 l dodajemy sól i mieszankę chińską -gotujemy. Boczniaki kroimy w paski i dorzucamy do warzyw. Całość gotujemy do miękkości, dodajemy podsmażonego kurczaka, cukier i jak jest potrzeba dosypujemy curry i kurkumy. Gotujemy około 20 min i na sam koniec dodajemy mleczko kokosowe 1/2 puszki ( nie gotujemy)Makaron zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na parę min i dodajemy do zupy.
Komentarze
Prześlij komentarz