PIZZERINKI DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI
SKŁADNIKI
500 g mąki
50 g drożdży
6 łyżek oleju
4 łyżki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 szklanka letniej wody
2 żółtka
szczypta soli
dodatki na farsz
salami około 20 dkg
ser żółty około 20 dkg
zioła prowansalskie
SPOSÓB WYKONANIA
Drożdże, mleko, cukier mieszamy i odstawiamy na 15 min. Następnie dodajemy resztę składników czyli mąkę, sól, żółtka, olej, wodę( ja wrzucam wszystko do robota) wyrabiamy ciasto i zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.Ciasto wałkujemy na prostokąt, nakładamy składniki( ser, salami )i posypujemy ziołami. Zwijamy tak jak na roladę i tniemy na kawałki około 2 cm i układamy na blaszce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 min w tem. 200 stopni góra-dół
Komentarze
Prześlij komentarz