BUŁKI, BUŁECZKI NA PRZYJĘCIE
500 g mąki pszennej
20 g drożdży
1 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
250 ml letniej wody
4 łyżki oleju
Dodatki na górę bułki
mak
sezam
siemię lniane
1 jajo rozmącone z 1 łyżką mleka
SPOSÓB WYKONANIA
Woda, cukier, drożdże mieszamy razem, odstawiamy na 10 min.
Do miski wsypujemy resztę składników i zagniatamy na gładką kulę.(ja całość wyrabiam w robocie z hakiem do ciasta można ręcznie )Następnie odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na kawałki formując małe bułeczki, które maczamy w jajku i z jednej strony w nasionach maku, siemia, sezamu. Gotowe układamy ciasno jedna obok drugiej na blaszce wyłożonej papierem.. Bułki odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy około 25 min góra dół
Komentarze
Prześlij komentarz