CHRUŚCIKI
SKŁADNIKI
3,5 szkl. mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru pudru
1 szkl kwaśnej śmietany
6 dkg masła ( rozpuszczamy)
2 całe jajka
2 żółtka
1 łyżeczka wódki lub octu
cukier puder do posypania
WYKONANIE
Ja wszystko wyrabiam w robocie. Do miski wkładamy roztopione masło, dodajemy cukier puder i ucieramy. Następnie dodajemy jajka, śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem. Na sam koniec dodajemy wódkę lub ocet. Całość wyrabiamy na gładką kulę i wałkujemy na prostokąt. Ciasto tniemy na paski, na środku każdego paska robimy nacięcie i przekładamy jeden koniec paska przez to nacięcie. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone faworki odkładamy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz