ROLLSY
SKŁADNIKI
500 g mąki
50 g drożdży
3/4 ciepłego mleka
3/4 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jaja
100 g masła (roztopione)
Masa twarogowa
25 dkg twarogu
2 łyżki cukru
2 żółtka
2 łyżki jogurtu lub gęstej śmietany
Masa makowa 1/2 puszki
Lukier
1 szkl cukru pudru
około 2 łyżki śmietany słodkiej lub gorącej wody
SPOSÓB WYKONANIA
50 g drożdży wkładam do miski, wsypuję 1,5 łyżki cukru i 1 łyżeczkę mąki, 4 łyżki ciepłego mleka wszystko razem mieszam i odstawiam na 15 min. w ciepłe miejsce.
Gdy rozczyn będzie gotowy wsypuję 500 g mąki, 3/4 szkl cukru, 1 cukier waniliowy. Następnie dodaję 100 g rozpuszczonego masła, 2 całe jaja, 3/4 szkl ciepłego mleka, całość wyrabiam w robocie. Gotowe ciasto przekładam na stolnicę podsypuję mąką i zostawiam na 30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wałkuję na prostokąt, układam masę twarogową lub mak (gotowy z puszki) na całej długości i zwijam w rulon który kroję na paski około 2 cm. Gotowe drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem i piekę około 18 min góra dół w tem 200 stopni.
Jeżeli chodzi o masę twarogową to tak ją przygotowuję( około 25
dkg twarogu, ucieram palcami z 2 żółtkami i 2 łyżkami cukru pudru i śmietany i smaruję ciasto)
Drożdżówki po upieczeniu smaruje lukrem. Lukier: 1 szkl cukru pudru i na oko około 2 łyżek śmietany słodkiej (może być gorąca woda) mieszamy i polewamy ciastka.
Komentarze
Prześlij komentarz