TORT RAFFAELLO
SKŁADNIKI NA BISZKOPT 20-23 cm
7 jaj
240 g drobnego cukru
210 g mąki typ 450
70 g mąki ziemniaczanej
WYKONANIE
Jaja przed pieczeniem wyjąć z lodówki. Oddzielić białka od żółtek. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i przesiać przez sito. Cukier odmierzyć. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, ubijać na najwyższych obrotach. Do białek dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać żółtka jedno po drugim do połączenia składników. Gdy masa będzie gotowa dodać mąkę w dwóch lub trzech partiach, delikatnie mieszając szpatułką od dołu.( nie mikserem)
Gotowe ciasto wylać na tortownicą wyłożoną papierem (boków nie smarujemy) i włożyć do nagrzanego piekarnika tem 165 stopni, góra dół. Piec około 50 min do suchego patyczka. Po wyjęciu z bratnika upuścić na blat. Biszkopt pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia.
SKŁADNIKI NA KREM
700 ml śmietany 30 lub 36 proc
3 śnieżki na mleko
3 białe czekolady
150 g wiórek kokosowych
50 g płatków migdałowych
dżem malinowy lub porzeczkowy 1 słoik
WYKONANIE
100 ml kremówki podgrzać i rozpuścić czekolady, zostawić do wystygnięcia. Do miski wlewamy resztę śmietany i ubijamy dodając śnieżki. Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę i wiórki kokosowe i mieszamy łyżką, krem gotowy. Migdały posypujemy na górę
Komentarze
Prześlij komentarz